Kače

Kače niso običajne domače živali, saj jih večina ljudi običajno povezuje z divjino in nevarnostjo. Vendar pa obstaja nekaj vrst kač, ki jih je mogoče vzgajati kot hišne ljubljenčke.

Preden se odločite za kačo kot hišnega ljubljenčka, pa je potrebno dobro premisliti o tem, ali ste pripravljeni na skrb in odgovornost, ki jih zahteva skrb za tovrstno žival. Kače imajo namreč svoje posebne potrebe in zahtevajo ustrezno okolje in hrano.

Med najbolj priljubljenimi vrstami kač kot hišni ljubljenčki so kornjačevine kače, kot so na primer kraljevska pitonka, kraljevska kača ali kornjačevine boa. Gre za relativno majhne in miroljubne kače, ki so dobro prilagojene na življenje v ujetništvu. Za razliko od divjih kač, katerih hranjenje je zelo zahtevno, hrana za hišne kače običajno sestoji iz zamrznjene hrane, ki jo je mogoče kupiti v specializiranih trgovinah za hišne ljubljenčke.

Poleg kornjačevine kač so med hišnimi ljubljenčki priljubljene tudi nekatere vrste strupenih kač, kot so na primer kobra, zmajska kača ali žveplena kača. Vendar pa morajo biti lastniki takih kač zelo pazljivi, saj zahtevajo posebno znanje in izkušnje pri ravnanju z njimi, da bi se izognili nevarnim napadom.

Pri skrbi za hišne kače je pomembno, da se zagotovi primerno bivalno okolje, ki omogoča zadostno prostornost, svetlobo in toploto. Kače so običajno plenilci, zato potrebujejo prostor za gibanje in skrivanje, pa tudi možnost lova na hrano. Poleg tega je treba zagotoviti primerno hrano, kot so na primer miši ali druge male živali, ki jih je mogoče kupiti v trgovinah za hišne ljubljenčke.